روستای چراغیل آذرشهر، عبور از جاذبههای سه دوره ی تاریخی
روستای چراغیل آذرشهر
روستای ((چراغیل)) یک روستای کوچک در دهستان ینگجه از بخشهای حومه شهرستان آذرشهر است. آذرشهر یکی از شهرهای استان آذربایجان شرقی است که در نزدیکی تبریز قرار دارد. بسیاری از ما از گنج پنهان در دل این روستای کوچک خبر نداریم و آن هم وجود یک سایت باستانی و میراث خاورمیانه در دل کوههای این روستا در استان آذربایجان شرقی است. واقعاً این مقالات گردشگری جایی برای درد و دل با مخاطبان نیست، اما درد ناشناخته بودن جاذبههای طبیعی و تاریخی کشور عزیزمان ایران در بین مردم خودمان همیشه تازه است. در این مقاله سعی می کنیم شما دوستان و همراهان عزیز وبسایت قصریاب را با یکی از این جاذبه های ناشناخته کشور عزیزمان ایران آشنا کنیم.
چراغیل روستایی است که از نظر زمین شناسی در امتداد کندوان قرار گرفته و با حفره ها و اتاق هایی که در دل کوه های خود جا داده است، همه ی بازدیدکنندگان و گردشگران خود را به دوران پیش از میلاد مسیح بازمی گرداند. این روستای زیبا و جادویی از شمال شرقی به کوه بوستان از جنوب به دره ی یوشانه و از جنوب شرقی به کوه سویوخ بلاغ (چشمه سرد) محدود شده است.
روستای چراغیل ، متطقه ای جادویی در دل آذربایجان
جادویی بودن این روستا از آن جهت است که اگر به این مکان تاریخی سفر کنید و در کوچه پس کوچه های آن قدم بزنید از سه دوره تاریخی عبور می کنید. خانه هایی که در دل کوه هاست و پیش روی شما قرار گرفته قدمتی دارند به اندازه هزار سال قبل از میلاد مسیح. این خانهها به طور کاملاً طبیعی ایجاد شدهاند و کاملاً از سنگ هستند. پس هیچ انسانی دخالت در ساخته آنها نداشته است. گفته می شود که مسیر دسترسی به این خانه ها در گذشته مخفی بوده اند و در حال حاضر نیز مسیر برای دسترسی به این حفره ها وخانه های دل کوه وجود ندارد.
به مسیر قدم زدن خود در روستا ادامه میدهیم. میخواهیم در زمان سفر کرده و به دوره دیگری از تاریخ وارد شویم. در کنار این کوه ها خانههایی قرار گرفته که با ابزارهای انسانی و توسط دست انسان ساخته شده. جنس این خانهها از خشت است و قدمت آنها به دوره اندکی بعد از میلاد مسیح بازمیگردد. کمی جلوتر میرویم. اما این بار صحنه ای جالب ، خنده روی لب شما می آورد. خانه های بتنی ای در روستا در حال ساخت هستند که هم نمادی از زندگی امروزی ماست و هم شما را از این سفر تاریخی به زمان حال بازمیگرداند.
مسجد سنگی روستای چراغیل
با گذر از خانه ها، در ابتدای کوه مسجدی را خواهید دید که از دور نیز توجه شما را به خود جلب میکند. اینجا تنها مکان دینی و مذهبی روستا است و بنای آن بدون هیچ گونه مصالح وابزاری ساخته شده. درب ورودی و محل نورگیر مسجد را هم با کنده کاری صخره های بسیار سخت و سنگی ایجاد کرده اند درون مسجد دو ستون بسیار بزرگ و سنگی به قطر 2 متر و ارتفاع 5/2 متر وجود دارد که این ستونها به همراه چیدمان سنتی داخل مسجد فضای بسیار معنوی و گرمی در آن ایجاد کرده است.
بخش داخلی مسجد
علاوه بر آن درون مسجد یک چای خانه کوچک و در انتهای آن فضایی به طول ۸ متر و عرض ۲ متر ایجاد شده که شبستان مسجد را تشکیل می دهد. مردم روستای چراغیل به مسجد سنگی و طبیعی خودشان علاقه ی زیادی دارند و به گفته آنها افراد زیادی حاجت خود را در این مسجد از خدای متعال گرفته اند. اگر به روستای چراغیل سفر کردید ، حتما برای نماز خواندن به مسجد آن بروید و زیبایی آن را نیز نظاره گر باشید.
اقامت در روستای چراغیل
اگر اکنون قصد سفر به روستای چراغیل و شهر تبریز را دارید وبسایت قصریاب در کنار شماست تا شما را در جهت اجاره سوئیت در تبریز یاری کند. شما دوستان عزیز می توانید از طریق این وبسایت از راه دور ( از تمام نقاط کشور) به آسانی و به سرعت محل اسکان خود را در شهر مورد نظرتان که قصد سفر به آن را دارید پیدا کرده و رزرو کنید. ایم موجب میشود که دیگر در مسیر سفر و به هنگام رسیدن به شهر مقصد دغدغه ی اسکان یابی را به دست فراموشی بسپارید.
پس از عبادت و بازدید از مسجد روستای چراغیل میخواهیم گردش تاریخی خود را به زیبایی های طبیعی روستا گره بزنیم و از رودخانه ی خروشان و درختان سر به فلک کشیده ی روستا بازدید داشته باشیم. مسیر رودخانه را از روستاییان بپرسید. بعد از کمی پیاده روی به رودخانه ی زیبایی میرسید که از کنار صخره های تاریخی روستا عبور می کند و منظره های زیبایی را در مسیر عبور خود ایجاد کرده است.
طبیعت و پوشش گیاهی روستای چراغیل
در اطراف رودخانه به خصوص کوههای اطراف گیاهان دارویی مثل : آویشن ، توکلیجه ، شیرین بیان ، مرزه کوهی ، جوزان ، گون و گلهای رنگارنگ خودرو ، می روید که اگر می شناسیدشان می توانید از آنها نیز استفاده کنید.
کوههای چراغیل و حومه آن همواره پر از برف است. حتی در بهار و تابستان و این میتواند خبر از آب و هوای معتدل و خنک آن در بهار و تابستان ، در این منطقه بدهد. همانطور هم که حدس میزنید زمستانهای این روستا بسیار سرد و پربرف است. از این جهت اگر می خواهید به این روستا سفر کنید فصل بهار و تابستان بهترین زمان است.
پس از گردش در محیط رودخانه اگر از آن عبور کنید و از کوه کناری آن بالا روید ، مسجد سنگی دیگری را در دل کوه خواهید دید. فضای این مسجد هم در کل شبیه مسجد قبلی است اما دور تا دور آن را یک فضای تونل مانند احاطه نموده که جلوه ی زیبایی را به آن داده است.
سنگ های چراغیل ازچه جنسی ساخته شده اند ؟
سنگ های خاصی که به این شکل ایجاد شده اند همگی از سنگ های آتشفشانی هستند. توضیح اینکه گاهی فعالیت های انفجاری کوه های آتشفشان سبب میشود که گدازه ها به صورت ذرات ریزی به فضا پرتاب شوند. این ذرات در شرایط خاص به صورت لایه لایه در محیط های رسوبی تهنشین میشود و مانند سنگ های رسوبی تشکیل میشند اما از جنس آذرین.
در منابع علمی توضیح داده شده که اگر ذرات پرتاب شده از آتشفشان ها بزرگ باشد پس از ته نشینی به مدل رسوبی این مواد به هم جوش می خورند و سنگهای بزرگ و یکپارچه ای را میسازند که به آن ها آذرآواری یا آلگومرا میگویند. سنگ های موجود در روستای چراغیل نیز از نوع آلگومرا هستند.
مردم روستای چراغیل از لحاظ اقتصادی بیشتر به کشاورزی و دامداری مشغول هستند و از این راه کسب درآمد میکنند. از جمله محصولات کشاورزی این روستا میتوان به گندم، جو، نخود و سیب زمینی اشاره کرد.
در این منطقه به دلیل وجود خاک مرغوب و آب کافی باغداری نیز رونق فراوان دارد.
گردو، بادام، آلو و آلبالو از بهترین محصولات باغی در این مکان به حساب می آیند.
صنایع دستی چراغیل
از صنایع دستی این روستا نیز می توان قالی و جوراب پشمی آن را ذکر کرد.
اگر میخواهید سوغات تهیه کنید، گردو و آلو و در کنار آن جوراب پشمی گرم این روستا می تواند گزینه خوبی باشد.
مسیر دسترسی به چراغیل
فاصله تبریز تا آذرشهر ۶۳ کیلومتر یعنی چیزی حدود یک ساعت راه است.
روستای چراغیل هم در ۱۸ کیلومتری جنوب شرقی آذرشهر قرار گرفته است.