نهند روستایی باشکوه در شمال تبریز
روستای نهند تبریز
صف آذربایجان توصیف روی دلبر است خاک پاکش تا ابد بر دیده ما توتیاست
فخراله بابک اگر ایران یولندا جان وریر خون سرخش قسمتی از پرچم ایران ماست
تبریز سومین شهر بزرگ و زیبای ایران با تاریخی پر فراز و نشیب امروزه با قابلیت های صنعتی ، اقتصادی ، سیاسی، گردشگری و توریستی خود به یکی از مهمترین شهرهای کشور تبدیل شده است.
تبریز را میتوان دیار اولین ها دانست چرا که بیشتر شرایط و امکانات به روز و مدرن جهان از جمله: اولین اتاق تجارت ، سینما و کتابخانه عمومی، برج آتشنشانی ، پایگاه لرزه نگاری ، مدرسه ناشنوایان و نابینایان، چاپخانه و مرکز تلفن و… برای نخستین بار توسط مردمان کوشا و غیور این شهر وارد کشورمان شده و ثبت گردیده است. برخی از شهر های معروف جهان نظیر باکو ، گنجه، استانبول، ارزروم، کازان، غزه، خجند، موگلیف و کربلای معلی این شهر ارزشمند ایران را به خواهر خواندگی خود خوانده اند.
این شهر در استانی با جاذبه های طبیعی و دلنشین و روستاهایی زیبا ، نظیر کندوان، لیقوان، نهند و … در دل جنگل های سرسبز ارسباران قرار گرفته است. که در ادامه جهت آشنایی بیشتر بازدید کنندگان عزیز سایت قصریاب با جاذبه های گردشگری این استان به معرفی روستای با صفای نهند و سد دل انگیزش می پردازیم.
مقاله مرتبط : مسجد کبود تبریز
روستای نهند آذربایجان شرقی
نهند روستایی تاریخی در بخش خواجه شهر تبریز است که قدمت آن به اوایل ورود اسلام به این نواحی برمیگردد. بیشتر اهالی این روستا کشاورز بوده و معاش خود را از این طریق و همچنین از فعالیتهای ساخت و ساز در روستا و صنایع دستی تأمین میکنند. این روستا که بیش از ۴۰۰ خانوار دارد دارای باغات وسیع و مزارع آبی و دائمی همراه با سد دلانگیزی میباشد. زبان همه مردم این روستا ترکی اغوزی و مذهب آنان شیعه جعفری است.
علت نامگذاری روستای نهند
روستای نهند که جغرافیایی بیهمتا همراه با دشتهای وسیع و کوههای سر به فلک کشیده دارد سبب شده است که نام آن را مردمان غیربومی منطقه نهند بخوانند. همانطور که میدانیم در فرهنگ ترکها کوه نشانه جاودانگی است و از اهمیت ویژه ای برخوردار است، به طوری که تمام ادیبان و شعرای مهم ترک در آثار خود کوهها را توصیف کردهاند ، بنابراین میتوان گفت که جلوه ی خاص دشت نهند و کوه های گسترده اطراف آن منشا نامگذاری این روستا است.
تاریخ روستای نهند
همانطور که گفتیم روستای نهند روستایی تاریخی است که از شکل سنگ قبرهای قبرستان داخلی روستا که اکنون به محوطه مسجد باستانی تبدیل شده است میتوان دریافت که قدمت این روستا به ادوار قبل از اسلام مربوط می شود، همچنین پیدا شدن کتیبه محمد حنفیه در محل کنونی مسجد روستا از علائم مذهبی نظامی و سیاسی این روستا میباشد که دلیل بر فعالیت مردمان روستا در دوره اسلام دارد.
همچنین قبرستان سمت غرب این روستا دارای مجسمههای سنگی به شکل قوچ است که مربوط به دوره ایلخانی و مغول و ترکهای آققویونلو و قراقویونلو است. هم اکنون مجسمههای مشابه را نیز میتوان در منطقه قفقاز و ترکیه مشاهده کرد.
مقاله مرتبط : خانه مشروطه تبریز
مشاهیر روستای نهند
بابا حسن (دده بابا) از بزرگان اولیای تبریز و عارف و مرشد و پیر معروف آذری است که در تبریز خانقاه بزرگی داشته و ۷۰ تن از اولیای این شهر را تربیت و هدایت کرده است که از آن جمله می توان به بابا مزید، پیر شرف شاه تبریزی، بابا چوپان مراغی، بابا طالب ترک، پیر شعیب ژندهپوش و غیره… اشاره کرد. بابا که در بین عرفا مقام ممتازی داشته در روستای نهند چشم به دنیا گشوده است و اکنون مقبره ایشان در مقبره الشعرا واقع در دامنه کوه سرخاب شهر تبریز می باشد که سالانه مورد بازدید گردشگران بسیاری قرار می گیرد.
سد نهند تبریز
سد نهند در دل روستایی کوهستانی در استان آذربایجان شرقی در ۴۳ کیلومتری شمالی تبریز ، در جوار روستای تازه کند در محیطی با آبوهوای سرد و مرطوب و نسبتاً کم ازدحام واقع شده است.
این سد که از جاذبههای گردشگری شهر تبریز محسوب میشود با هدف تامین آب مردمان این شهر بر روی رودخانه نهند احداث گردیده است که بیش از ۱۳ درصد آب شرب این شهر را تامین میکند. و البته که روستاییان اطراف نیز برای سیراب نمودن دام های خود از آب این سد استفاده می کنند.
مطلب پیشنهادی : پارک منیاتوری تبریز
مشخصات سد نهند تبریز
این سد دارای ارتفاعی ۳۵ متری از بستر رودخانه با طول تاج ۷۳۰ متر و عرض متوسط ۸ متر می باشد، تراز کف رودخانه در محل احداث ۱۵۷۰ متر از سطح دریا بوده و ضخامت پوسته در این تراز ۲۵۰ متر است. همچنین حجم کل مخزن این سد ۲۴ میلیون مترمکعب و آب قابل تنظیم سالانه آن بالغ بر ۳۲ میلیون مترمکعب می باشد.
ساختگاه سد نهند تبریز
ساختگاه این سد متشکل از انواع ماسه ها، سنگ ها، لای سنگ، رس سنگ و مارن می باشد و پوشش روی سنگ بستر آن از رسوبات رودخانهای روستای نهند تبریز تشکیل گردیده است.
ماهگیری در سد نهند تبریز
سد نهند دارای آبزیان گوناگونی از جمله ماهی آزاد، شاه میگو ، قزل آلا، قره بالیق و …میباشد به همین علت در ایام تعطیل سال، افراد بسیاری را از سراسر ایران برای گردش و ماهیگیری به این منطقه فرا میخواند. که اگر گردشگران خوششانسی باشند میتوانند در جوار منظره با صفای سد نهند طعم دلپذیر ماهی کبابی را چشید.
البته قابل ذکر است که در این منطقه مسابقات ورزشی گوناگونی از جمله دوچرخه سواری کوهستان، صخره نوردی و کوه نوردی نیز برگزار می گردد.
زمان مناسب برای سفر به روستای نهند
اگر قصد سفر به طبیعت بکر و دل انگیز روستای نهند دراستان آذربایجان شرقی را دارید باید مدنظر داشته باشید که با توجه به اینکه آب و هوای این منطقه سرد و کوهستانی می باشد و دارای میزان بالایی از رطوبت هوا است بهتر است در فصول بهار و تابستان به این مکان رفته و از این روستا بازدید نمایید.
سخن پایانی
سایت قصریاب شما را جهت رزرو محل اقامت و سفر به این روستای زیبای شهر تبریز یاری می کند.
امیدواریم که با سفر به این منطقه و بازدید از سد زیبای نهند و جاذبه های طبیعی اطراف آن، گلزارهای دامنه های کوهستانی و آشنایی با فرهنگ و آداب و رسوم مردمان محلی این روستا لحظات خاطره انگیزی را سپری کنید.
آدرس و مسیر دسترسی
استان آذربایجان شرقی، ۴۳ کیلومتری شمال شهر تبریز، روستای نهند