مناطق دیدنی اورامانات ( اورامان ، اورامان تخت )
اورامان ( اورامانات )
استان کردستان استانی کوهستانی است که از لحاظ جاذبههای طبیعی بین استانهای دیگر کشور نمونه محسوب میشود. سروآباد یکی از شهرستانهای این استان است که روستای اورامانات ( اورامان ) در آن قرار گرفته و این روستا در سالهای اخیر آوازه فراوانی یافته. این آوازه هم به دلیل ساختار و معماری خانه های آن است که به صورت پلکانی در دامنه پرشیب کوه ساخته شده و سبک ساختن خانه ها هم خشک چین است. یعنی ساخت سازه با سنگ بدون استفاده از ملات. به همین دلیل آن را روستای (( هزارماسوله )) نیز می نامد. نام دیگر این منطقه (( اورامان تخت )) است. این نام هم به گذشته این ناحیه بازمیگردد که در روزگار آن روز مرکز یک حکومت بزرگ بوده و تخت پادشاهی در این مکان قرار گرفته بوده است. در زبان محلی به این روستا (( هه ورامان)) گفته میشود.
دیدنی های اورامانات
وجود دو رودخانه لیله و سیروان و جنگلهای اطراف آن از بهترین جاذبه های طبیعی این روستاست. ضمن این که مسیر ورودی به روستا پر از پیچ و خم است و دره ها و کوه های سرسبز که در مسیر میبینید خود نشان از طبیعت بکر اینجاست.
دریاچه زریوار نیز که یک تالاب بینالمللی است ، این تالاب زیبا و دل انگیز از مهمترین تالابهای آب شیرین جهان است. نکته جالب اینکه از هیچ رودخانهای سرچشمه نمیگیرد! و پر از نکات ناشناخته برای محققان است.
روستای(( نگل)) در ۲۵ کیلومتری سروآباد واقع شده که دارای یک ((قرآن قدیمی)) از قرن پنجم است.
چهار کیلومتر آن طرفتر به روستای (( بلبر )) میرسیم که به خاطر آبشار زیبا و خاطره انگیزش معروف شده.
از جاذبه های تاریخی هم مقبره و خانه سید مصطفی (( پیرشالیار)) و مسجد ((حضرت عبدالله)) که از چوب گردو و سنگ به طرز ماهرانه ای ساخته شده را میتوان نام برد که حتماً از آنها هم دیدن فرمایید.
با همه این توضیحات هر انسانی فکر سفر به این منطقه به سرش میزند. اگر شما هم در این فکر هستید، ما در وبسایت قصریاب می توانیم شما را در هر کجای ایران که باشید جهت اجاره سوئیت در سنندج و منطقه اورامانات یاری کنیم تا دیگر استرس اسکان یابی در شهر مقصد را برای همیشه به دست فراموشی بسپارید.
مقاله مرتبط : سنندج شهر زیبا و خوش آب و هوای ایران
جغرافیای منطقه اورامان
اورامانات منطقه کوهستانی است که دره های پرپیچ و عمیق ، و رودخانههای متعددی دارد. از مهمترین رودخانههای این منطقه (( لیله)) و (( سیروان )) را می توان نام برد که از به هم پیوستن چشمه ها و جویبارهای کوهستان آن ایجاد شدهاند. این دو رود مهم درنقطه ای نزدیک مرز ایران و عراق به هم پیوند می خورند که (( درومه )) می نامند. چشمه ی مهمی هم که در این منطقه است ((بل )) نام دارد که به رود سیروان کوتاه ترین رودخانه جهان میریزد. این چشمه به قدری پر آب است که از آن در هر ثانیه حدود ۳ تا ۴ هزار لیتر آب می جوشد.
در کوهستانهای منطقه اورامانات، بالای کوه ها همیشه پوشیده از برف و به رنگ سفید است. اما دامنه ی آن سرسبز است و همانند دیگر مناطق رشته کوه زاگرس دارای جنگلهای وسیع. علاوه بر آن درختان (( گلابی وحشی )) و (( زالزالک)) نیز در این ناحیه به وفور یافت می شود که در زمان های گذشته منبع تامین سوخت زمستانی اهالی بوده است.
گستره اورامانات از کردستان در کرمانشاه و تا قسمتی از حلبچه عراق نیز کشیده شده است.
قدمت تاریخی اورامانات
بر اساس تحقیقات باستانشناسی قدیمیترین ساکنان بخش غرب ایران در این منطقه زندگی میکردهاند. مردمانی به نام (( کرتو )) که حدود ۸ هزار سال قبل از میلاد مسیحساکن این ناحیه بوده اند و با زندگی کوچ نشینی و شغل دامداری روزگار میگذراندند. بعد از شش هزار سال عدهای از آنها یکجانشین شدند و اولین شهر را در اورامان بنا کردند که (( ءاتور)) نام داشت این شهر نیز حدود سه هزار سال پیش توسط آشوریان به آتش کشیده شد و اکنون در زیر تلی از خاک مدفون است.
آداب و رسوم اورامان
در این منطقه سرسبز و زیبا حدود ۵۴۰ خانواده زندگی میکنند و زبان آنها ((هورامی )) است.
مردم این روستا ها دارای لباس و رسوم خاص خود هستند از جمله لباس مردان میتوان پانتول و هلکی و شال را نام برد. لباس زنان هم جانی و کلنجه. در این روستا نوعی بز به نام (( مه ریز )) هست که به دلیل نرمی کرک آن، از آن شالهای زیبایی درست میکنند که جزو لباس های مردانه سنتی آنهاست. در این منطقه نیز مانند دیگر مناطق کشور با ورود لباسهای خارجی و تولید انبوه دیگر لباس های محلی از رونق افتاده و دوزندگان محلی آن نیز به کار دیگری مشغول شدند. اما اگر بگردید هنوز هم افرادی پیدا میشود که لباسهای سنتی استفاده میکنند.
یکی دیگر از مسائلی که جایگاه ویژهای در روستای اورامانات دارد موسیقی و پایکوبی های گروهی است. موسیقی ای که در این منطقه کاربرد دارد نوعی موسیقی سنتی به نامهای چیله و کنالیل است. پایکوبی هم که خوب میدانید جزء لاینفک زندگی مردمان کرد به خصوص اورامانی هاست.
مراسمات فرهنگی اورامان
یکی از مراسمات فرهنگی و زیبای اورامانات (( پیرشالیار )) نام دارد که در اواسط اردیبهشت و اواسط بهمن ماه برگزار میشود. این مراسم سابقه بسیار قدیمی دارد. ((سید مصطفی )) فردی پرهیزگار و دارای کراماتی بود که خود را مرید عبدالقادر گیلانی میدانست و در بین مردم به پیر شالیار معروف شده بود. او در منطقه اورامانات زندگی میکرد. پادشاه بخارا نیز دختری کرولال داشته که همه ی طبیبان از درمان او عاجز بودند. وقتی آوازه پیرشالیار وکرامات او به گوش پادشاه میرسد، دخترش بهار خاتون را نزد پیرشالیارمی آورد. بهار خاتون نیز توسط سید مصطفی شفا مییابد. این اتفاق موجب میشود که پادشاه دختر شفایافته خود را به عقد او در آورد و از آن زمان مردم سالگرد ازدواج آن دو را جشن میگیرند.
این مراسم شاد و مفرح حدود ۳ روز طول می کشد و رسومات جالبی دارد. در روز اول گوسفندهای قربانی را که اهالی نذر کردهاند به خانه پیر شالیار می آورند و پس از سربریدن، مقداری از گوشت آن بین خانوادهها به عنوان تبرک تقسیم میشود. از بقیه آن هم غذای مخصوص این مراسم که نام آن (( هولوشینه تشی )) یا همان آش جو است درست می شود.
سه شبانه روز مردم در گردادگرد خانه پیر شالیار شادی و پایکوبی می پردازند و از این غذای خوشمزه میل میکنند.
در پایان سه روز، این مراسم با دعا به پایان میرسد.
آیین پیر شالیار به قدری زیباست که در سال ۹۵ حدود ۸ هزار نفر تماشاگر داشته است.
سوغات اورامانات
در این ناحیه صنایع دستی بسیار متنوعی تولید می شود که می توانیم آنها را به عنوان هدیه سفر تهیه کرده و به دوستان و عزیزان تقدیم کنیم.
گلیم، سجاده، سبد، شال، فلزهای کار شده، پارچه ها و لباس های منجوق دوزی شده، گیوه و ظرفهای چوبی از جمله صنایع دستی زیبای این منطقه است.
از خوردنیهای لذیذ آن نیز شیر و پنیر ، نان کلاله و خشکبار.
محصولات کشاورزی مرغوبی همچون گردو ، قارچ و کرفس .
از غذاهای آن آش دوغ ، رشته پلو ، آش گزنه و ساوار پیلار که با گندم جوشانده شده درست می شود را می توان نام برد.
بهترین زمان برای سفر
اورامان بهشتی در دل کوهستان هاست و طبیعتاً زمستانهای پربرف و بسیار سردی دارد.
اگر عاشق اسکی یا کوهنوردی در برف هستید، زمستان وقت سفر است.
اما اگر نه ! میتوانید از اردیبهشت ماه تا اواخر تابستان به آن سفر کنید و طبیعت زیبای آن را در ذهن خود به عنوان خاطرهای خوش ثبت کنید.
مقاله مرتبط : چرا به سفر می رویم؟ توصیه های برای لذت بردن از سفر
دسترسی به این مناطق واقعا سخته.
بهار و تابستون خیلی آب و هوای خوبی داره و منظره و گردشگاه منطقه خیلی قشنگه، دیگه هیچ جای دنیا نمیشه مثلش رو پیدا کرد. بیخود نیست به اورامان هزار ماسوله میگن. کوه نوزدی کمی سخته ولی میشه دامنه کوه هم از زیبایی هاش لذت برد. خونه و سوئیت و ویلا هم هستش که میشه اجاره کرد. در کل برای مسافرت 2 الی 3 روزه خیلی محشره